Hei

Noe vi kan hjelpe deg med?

Kontakt oss

Mennesket Bak Uniformen

Mennesket Bak Uniformen (MBU) er et prosjekt i Oslo sør-satsingen i Bydel Søndre Nordstrand.

Målet med prosjektet er å bygge tillit mellom ungdom og uniformerte tjenestefolk.
 
I løpet av et 10 ukers kurs blir ungdommene godt kjente med menneskene bak uniformene, får se hvordan de jobber og selv delta i praktiske øvelser med bl.a politi, brann&redning, vektere og ambulansefolk. Fra vekterbransjen har Skan-kontroll bidratt i prosjektet.
 
Mer informasjon om prosjektet på Oslo kommune sine nettsider. 
 
Vi er opptatt av å bidra der vi kan utgjøre en forskjell. Mennesket bak uniformen et eksempel på dette. Dette er et prosjekt som ble startet opp i Gøteborg i tilbake i 2009 med bakgrunn i at flere ungdommer hadde en kritisk og til tider fiendtlig innstilling til nødetater og vaktbransjen. Det startet etter at en brannbil i utrykning ble ramponert av en ungdomsgjeng som kastet en stor stein i frontruten, og førte til at bilen krasjet. Det var rett og slett et opprør mot uniformerte yrker. Målet med prosjektet var at ungdommer skulle lære seg å bli kjent med de menneskene som jobber i uniform, øke deres delaktighet i samfunnet og øke forståelsen mellom ungdommer og de som jobber i uniform. Så langt har ungdommene besøkt politiet, ambulanse, brann og oss i Skan-kontroll.

I Norge ble prosjektet ble startet opp gjennom Oslo kommune v/bydel Søndre Nordstrand i september 2022 med 12 deltakere i alderen 13-16 år. Som eneste vaktselskap er Skan-kontroll i prosjektet, har vår erfaring så langt vært utelukkende positivt. Av de 12 som startet opp i prosjektet har 7 stk meldt seg frivillig til å stille som ambassadører til neste rekrutteringsprosess for videreutvikling av prosjektet. Ved oppstart av prosjektet fikk alle 12 deltagerne et skjema der de skulle gi en karakter fra 1-4 om hvor stor tillitt de hadde til politiet, ambulanse, brann og Skan-kontroll. Ved oppstart scoret vi 2,7 poeng og ved siste evaluering hadde vi oppnådd 3.9 poeng på tillitskalaen. Oslo kommune har besluttet at prosjektet skal videreføres med 12 nye deltagere.
 
Filmen viser klipp fra den siste samlingen mellom ungdommene og etatsfolkene, i tillegg til en større øvelse. I øvelsen - som er en iscenesatt ulykke - må deltakerne i samarbeid med etatsfolkene løse utfordringene som her oppstår.